Питання та відповіді

ЯКІ НЕОБХІДНО МАТИ З СОБОЮ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПОДАЧІ У ВІЗОВИЙ ЦЕНТР?

  1. Запрошення від роботодавця (оригінал та копія)
  2. Заповнена анкета
  3. Страховий поліс (оригінал та копія)
  4. 2-і фотокартки розміром 3,5*4,5
  5.  2 паспорта, український та для виїзду закордон
  6. Чек про сплату консульського збору

ЧИ ВІДКРИЮТЬ ВІЗУ ЯКЩО Є НЕПОГАШЕНИЙ КРЕДИТ В БАНКУ?

Непогашені банківські кредити не впливають на відкриття візи – на рішення посольства скоріш буде впливати фінансове становище громадянина і його соціальний статус.

ЧИ ОБОВЯЗКОВО В АЕРОПОРТУ ШАРМ ЕМ ШЕЙХУ КУПЛЯТИ ВІЗУ

Якщо Ви плануєте відпочивати на території готелі і не виїжджати за межі курорту Шарм Ем Шейх, то купляти візу необов’язково, тільки по ній Вас не випустять за межі Синайського півострова

ПІСЛЯ ЯКОЇ ВІЗИ НЕ ПОТРІБНО ЧЕКАТИ ЗАКІНЧЕННЯ КОРИДОРУ

Є тільки одна категорія візи після якої немає коридору, це віза по запрошенню від воєводи , вона дається на рік, і після її закінчення не потрібно бути рік на території України , можна відразу відкривати візу або їхати по безвізу.

ЯКЩО Є ДВА ЗАКОРДОННИХ ПАСПОРТАИ, ЧИ ПОТРІБНО ЇХ МАТИ ОБИДВА НА КОРДОНІ, ЧИ МОЖНА ПЕРЕТНУТИ КОРДОН З ОДНИМ?

Людина сама вирішує, як робити. Якщо це дійсний документ для виїзду за кордон – то можна і з одним.

ЧИ ПОТРІБНО МАТИ ДОЗВІЛ ДЛЯ ВИЇЗДУ ДИТИНИ ЗАКОРДОН?

Всім дітям до 16 років необхідний нотаріально завірений дозвіл на виїзд. Не вимагають його тільки якщо один з батьків помер або пропав безвісти, його позбавили батьківських прав або визнали недієздатним

ЧИ МОЖНА ЇХАТИ НА РОБОТУ ЗАКОРДОН ПО ВІЗІ А ПОВЕРТАТИСЬ ПО БІОМЕТРІЇ?

Ні так не можна. Якщо візу відкрили на 180 днів, наприклад Польську робочу, то потрібно відбути тільки цей період, не більше. Щоб в’їхати по біометрії, потрібно перетнути кордон і вже після того можна їхати по біометрії 90/180 днів перебування.

При перетині кордону фіксуються мета поїздки та документ на підставі якого їде особа, якщо виїзд здійснюється по робочій візі, потрібно перебувати закордоном не більше ніж вказано у візі яку Вам відкрили, якщо Ви поїхали по біометрії, рахуються дні по Шенгену 90/180 днів перебування.

В ЯКІЙ ВАЛЮТІ ПОТРІБНО ОПЛАЧУВАТИ ПУТІВКУ ЗАКОРДОН?

Гроші за путівку туристичні агентства беруть у національній валюті, хоча ціни пишуть у доларах або євро. Вартість такої путівки розраховується за курсом, який виставляє туроператор у себе на сайті. Оформляючи путівку раннього бронювання, можна зафіксувати курс на момент покупки.

З ЧОГО ПОЧАТИ ОФОРМЛЕННЯ ВІЗИ?

Перш за все вам необхідно здійснити оплату візового збору та вказати категорію візи (Шенген – С або національна – D). Це можна зробити у відділенні IdeaBank або KredoBank у розмірі 530 грн.Обов’язково вкажіть свій номер телефону та протягом двох днів очікуйте дзвіка із повідомленям дати подачі документів у візовий центр.
!!! ВАЖЛИВО !!!
Обов’язково відповісти на телефонний дзвінок. Після двох неприйнятих дзвінків ваша квитанція скасовується.

ЯКІ ПОТРІБНІ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПОДАЧІ НА ВІЗУ?

На етапі підготовки документів вам необхідно:
– заповнити анкету;
– оформити страхівку;
– зробити одне фото 3,5х4,5;
– у разі, якщо ви оформляєте документи на шенген візу, вам слід забронювати готель за кордоном ✈
Також до документів додаються запрошення на роботу, якщо це національна віза та квитанція про сплату візового збору.

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ТРИВАЛІСТЬ ПЕРЕБУВАННЯ ОСОБИ В ІНШІЙ, НІЖ ПОЛЬЩА КРАЇНІ ШЕНГЕН-ЗОНИ , ЯКЩО ТАКА ОСОБА МАЄ НАЦІОНАЛЬНУ ПОЛЬСЬКУ ВІЗУ АБО ДОЗВІЛ НА ПЕРЕБУВАННЯ В ПОЛЬЩІ?

Особа, яка має національну польську візу або дозвіл на проживання в Польщі, може перебувати в іншій країні Шенгенської зони до 3 місяців протягом 6 місяців, з дня першого в’їзду (при деяких обставинах винятком з цього правила можуть бути особи, які мають дозвіл на перебування довготермінового резидента ЕС).

У зв’язку з тим, що в Шенгенській зоні скасований прикордонний контроль осіб, які перетинають кордони між державами-членами ЄС, якщо людина їде на машині або автобусі, немає чіткої процедури перевірки тривалості її перебування в Шенгенській зоні. Під час подорожі літаком термін перебування може бути перевірений, так як дані особи вводяться в систему прикордонного контролю в аеропорту.

Варто пам’ятати, що особа, яка перевищує дозволене 3-місячне перебування, робить це виключно на свій страх і ризик. Перебування на території держави Шенгенської зони (іншого ніж те, яке видало національну візу або тимчасове проживання для іноземця) після дозволеного терміну перебування на його території (3 місяці протягом 6 місяців з дня першого в’їзду) може бути підставою для видачі рішення про видворення з території цієї країни і заборону в’їзду в до країн Шенгенського простору.

ОЧІКУВАННЯ ВІЗИ

В день, коли вас поставлено на чергу, ви ідете у візовий центр. Обов’язково мати із собою усі зібрані документи а також паспорт громадянина України та закордонний паспорт.
У візовому центрі вам необхідно буде написати відповідні заяви.
При необхідності вам слід здати відбитки пальців.
Після виконання усіх необхідних дій вам залишається чекати отримання візи.
Ви можете замовити послугу SMS- сповіщення, яка повідомить вам про те, що ваша віза готова.

ЯК СКОРО ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ТЕРМІНУ ДІЇ ВІЗИ ІНОЗЕМЕЦЬ МОЖЕ ПОДАТИ ЗАЯВУ НА ОТРИМАННЯ НОВОЇ ВІЗИ?

Візову заяву слід подати не раніше, ніж за 3 місяці до планованої поїздки.

Особа з багаторазовою візою, дійсною протягом не менше 6 місяців, може подати заяву на нову візу до закінчення терміну дії цієї візи. Термін дії нової візи має розпочатися не раніше, ніж дата закінчення терміну дії попередньої візи – тому що не можна мати двох віз на один і той же період часу (наприклад, якщо віза дійсна до 15 серпня, термін дії нової візи повинен початися з 16 серпня).

ЯКЩО Є КАРТА ПОЛЯКА, ЧИ МОЖНА КОРИСТУВАТИСЯ В ПОЛЬЩІ СОЦІАЛЬНОЮ ДОПОМОГОЮ? ЯК МОЖНА ЗАСТРАХУВАТИСЯ В ПОЛЬЩІ?

Карта поляка не дає права на отримання соціальної допомоги у Польщі. Якщо Ви не працюєте і не навчаєтесь в Польщі та не застраховані в Закладі соціального страхування у зв’язку з працевлаштуванням або навчанням, то щоб мати страховку у Польщі, Ви повинні купити страховий поліс у приватній фірмі або добровільно застрахуватись в Національному фонді здоров’я.

Щоб добровільно застрахуватись в Закладі соцального страхування (ZUS) необхідно подати заяву до Національного фонду здоров’я до воєводського відділення НФЗ відподвіно до місця проживання. Формуляр заяви можна отримати в офісах відділень та на веб-сайтах відділень НФЗ.